Okseblod – en orientalsk steingodsglasur
Den kobberrøde glaserte keramikken har vært produsert i Kina siden det 13. århundre, med mer og mindre suksess.
Produksjonene av disse kobberrøde glasurene nådde sine høyder rundt 17. – 18. århundre, Kang-Hsi-perioden Chingdynastiet 1662-1722.
På grunn av den unike fargen fikk glasuren navnet Sang-de-bouef, eller okseblod. På sitt beste er okseblod dyp burgunder rød eller brilliant kirsebærrød. Vanligvis har den ”stripete” bevegelser på den vertikale overflaten og småprikket struktur på den horisontale overflaten. Det keramiske godset må glaseres tykt for å oppnå en god og rik rødfarge.
Okseblod blir brent i reduserende atmosfære mellom 980-1300˚C for å forandre kobberoksyd (svart) til metallisk kobber (rød). Dersom glasuren blir brent i oksyderende atmosfære gjennom hele brenningen vil fargen bli lysegrønn.
Innholdet i okseblodglasuren er kvarts, kaolin, feltspat, kritt, dolomitt, tinnoksyd, etc. Kobberoksyd er bare 0,6 % av vektinnholdet. Det er ganske overraskende og fascinerende at en så liten andel med kobberoksyd kan skape denne rike røde fargen.
Okseblod har på grunn av sin karakteristiske farge og skjønnhet blitt beundret og høyt skattet gjennom mange generasjoner.
Og den vil forbli tidløs.
/ Keisuke Ueno